Stad Aalst, op weg
naar Smart City

De Stad Aalst, met ruim 85.000 inwoners de op een na grootste stad in Oost-Vlaanderen, beschikt over zo’n 150 stuks rollend materieel: van personen- en bestelwagens tot speciale machinerie, zoals straatveegmachines, hoogtewerkers en podia met wielen. Honderd courant gebruikte voertuigen werden uitgerust met een track-and-trace-unit.

Track and Trace – Stad Aalst

Zowel bij de kennismaking als bij de afhandeling en de technische en logistieke ondersteuning, is Mergroup een betrouwbare partner geweest

Op de dienst Onderhoud Gebouwen en Logistiek gebeurt een groot deel van het achter-de-schermenwerk van de Stad Aalst. De onderhoudsploegen – denk aan elektriciens, loodgieters en ook schoonmakers – worden er aangestuurd, en ook het beheer en onderhoud van het wagenpark en rollend materieel vinden er plaats.

De Stad Aalst beschikt over zo’n 150 stuks rollend materieel: personenwagens, bestel- en vrachtwagens, borstelwagens, tractoren, aanhangwagens, hoogtewerkers, … Honderd voertuigen – alles wat bijna dagelijks wordt gebruikt — werden uitgerust met een track-and-trace-unit van Mergroup.

 

stad-aalst track and trace mergroup stad aalst

Waarheidsgetrouwe weergave

Zes track-and-tracesystemen werden getest. Mertrack kwam als meest kwalitatieve en gebruiksvriendelijke platform uit de bus. “De kwaliteit van het systeem is uiteraard essentieel, en dat betekent voor mij de nauwkeurigheid van de datagegevens. Dat is een groot voordeel bij het systeem van Mergroup: er zijn zeer veel datapunten, waardoor het traject bijzonder waarheidsgetrouw wordt weergegeven op de kaart”, zegt diensthoofd Maarten Van Vaerenbergh.

In de binnenstad is het immers belangrijk dat een voertuig nauwkeurig kan getrackt worden, ook wanneer een voertuig in en uit steegjes en kleine straatjes gaat en stapvoets rijdt. “Ook in het stadscentrum kunnen we het traject van een voertuig bijna tot op een meter reconstrueren.”

Omdat de Stad soms klachten krijgt van burgers of te maken krijgt met schadegevallen, verkeersongevallen en verkeersboetes is het essentieel een waarheidsgetrouw beeld te kunnen krijgen van de trajecten. “Mergroup is zeer accuraat. Het laat geen ruimte tot discussie, er is geen grijze zone.”

Onderhouden en optimaliseren

De Stad gebruikt Mertrack in de eerste plaats voor het optimaliseren van haar vloot. “Tot nu toe hadden we niet heel accurate gegevens over het gebruik van onze voertuigen. Nu krijgen we heel eenvoudig een overzicht van het gebruik van elk voertuig, het aantal gereden kilometers, de gebruikstijd, de positie ervan. Zo kunnen we ons wagenpark veel beter beheren”, zegt Van Vaerenbergh.

Ook naar onderhoud toe biedt Mertrack een duidelijk zicht op welke voertuigen intensiever worden ingezet dan andere. “Sommige wagens worden wel dagelijks ingezet, maar rijden een beperkt aantal kilometers. Andere voertuigen blijven wat meer onder de radar, maar leggen wel heel wat kilometers af. Op basis van de verzamelde gegevens kunnen we nu heel eenvoudig onze onderhoudstaken afstellen op die voertuigen.”

Uit de startblokken

Momenteel wordt de implementatie van het systeem nog volop gefinaliseerd. Tachtig procent van de wagens is uitgerust met een unit. De laatste units worden in eigen beheer door stadsmedewerkers geïnstalleerd. “Mergroup heeft ons echt goed bijgestaan bij de opstart, waardoor we goed uit de startblokken zijn geschoten en we meteen een aantal voertuigen online hadden. De rest doen we nu zelf.”

“We zijn nog aan het exploreren om ook minder mobiele zaken, zoals containers of werkmaterialen, te tracen. Een andere optie die steeds meer mogelijk wordt, is in geval van dringende oproepen of noodgevallen: via het platform kunnen we sneller de dichtstbijzijnde ploeg en de adequate middelen sturen. Vandaag verliezen we soms nog te veel tijd door eerst te moeten rondbellen”, zegt Van Vaerenbergh. “Of we nog uitbreiden is vooral een kwestie van het bekijken van de technische mogelijkheden, want qua kosten-baten brengt Mertrack ons veel op.”

Geslaagd project?

Via één centraal platform kunnen ontelbare zaken worden gemonitord. Dat de software én de hardware van de beste kwaliteit zijn is essentieel. “De units, die dagelijks operationeel moeten zijn, zijn betrouwbaar. Ze vallen niet uit na een warme periode of in de winter, of door in een put te rijden. Dat is een van de redenen waarom het een geslaagd project is.”

Het gebruiksgemak van het platform is een andere troef. “Het is heel intuïtief, ‘plug & play’. Je opent het platform en alles wijst zichzelf uit. Je kan niets verkeerds doen. Het systeem is bovendien perfect te personaliseren naar persoonlijke wensen, ook per gebruiker. De meldingen die de teamverantwoordelijke krijgt zijn anders dan degene die ik krijg. Zo creëer je alvast geen overvloed aan overbodige data”, zegt Van Vaerenbergh.

“We zijn tot op heden heel tevreden. Het is nog nieuw, maar zowel de kennismaking met de firma als de afhandeling van alles én de technische en logistieke ondersteuning, is de firma heel betrouwbaar geweest. Ze spelen ook kort op de bal, ze laten problemen niet escaleren. Ik vind dat we qua prijs-kwaliteit een heel goede deal hebben gemaakt, waardoor maakt dat we een heel tevreden klant zijn.”

Supply Chain Award

In 2017 was Mergroup in de running voor de Supply Chain Award in de categorie Project of the Year. Ons familiebedrijf kaapte een knappe tweede plaats weg, voor kleppers als Afga, JBC en Solvay.

De award wil bedrijven stimuleren om meer te investeren in projecten die service en efficiëntie verhogen, een filosofie waar we 100% achterstaan.

ONZE MISSIE

“Data verzamelen via track & trace en materiaalbeheer vormt het ondernemen van de toekomst”

Daar zijn we echt van overtuigd. Daarom streeft Mergroup er continu naar om vooruitstrevend en innovatief te zijn. Zo blijven we de concurrentie steeds een stapje voor.

Bovendien zijn we steeds nieuwsgierig op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op de markt. Ons doel is te voldoen aan de wensen en behoeften van onze doelgroepen door intuïtieve, doelgerichte oplossingen op maat aan te bieden.

ONTDEK MEER

Realtime en digitaal inzicht in uw bedrijf?

We tonen u graag hoe u in een oogopslag uw bedrijf een boost in efficiëntie geeft.

Contacteer Ons