Vermijden van ongevallen: de luttele seconden die levens redden

Vermijden van ongevallen: de luttele seconden die levens redden

Uit een van de grootste studies inzake rijgedrag in de Verenigde Staten is gebleken dat 80% van de botsingen en 65% van de bijna-botsingen deels werden veroorzaakt door afleiding van de bestuurder in de drie seconden voor het ongeval.

In het Verenigd Koninkrijk is naar schatting 37% van de dodelijke ongevallen te wijten aan afgeleid rijden. Het is dus duidelijk dat de laatste drie seconden voor de botsing het verschil kunnen betekenen tussen leven en dood.

Ondanks de onmiskenbare risico’s van afgeleid rijden, blijkt uit een onderzoek op de wegen van St Albans, Hertfordshire, dat van de 11 000 ondervraagde bestuurders 1 op de 6 werd afgeleid door bijvoorbeeld eten, telefoneren of roken.

Dus hoe kan je de aandacht trekken van bestuurders die afgeleid worden op de meest kritieke momenten en hen kostbare seconden geven om te reageren voor een mogelijk fatale botsing?

Het rijhulpsysteem van Mobileye beantwoordt de oproep, met verschillende cruciale functies.

Veilige afstandsbewaking: om de bestuurder te waarschuwen als hij te dicht op de voorligger komt. Het Department of Transportation meldt dat bumperkleven in 2017 heeft bijgedragen aan 4.256 aanrijdingen, waarvan 19 met dodelijke afloop.

Waarschuwing voor frontale botsing: om de bestuurder te waarschuwen voor een dreigende frontale botsing. Volgens de U.S. National Highway Traffic Safety Administration was er bij 40 procent van de kop-staartbotsingen geen sprake van remmen, waaruit blijkt hoe problematisch afgeleid rijden is.

Waarschuwing voor aanrijdingen met voetgangers en fietsers: voetgangers en fietsers zijn de kwetsbaarste weggebruikers, maar ze zijn vaak het moeilijkst waar te nemen. In totaal zijn 22% van alle verkeersdoden voetgangers. Ons systeem waarschuwt de bestuurder voor een dreigende botsing wanneer de tijd tot de botsing minder dan 2 seconden bedraagt.

Waarschuwing voor onbedoeld verlaten van de rijstrook: om de bestuurder te waarschuwen die onbewust een andere rijstrook is opgegaan, wat tot de gevaarlijkste botsingen kan leiden. In de VS wordt 60% van alle verkeersdoden veroorzaakt door het onbedoeld verlaten van de rijstrook.

Snelheidslimietindicator: in 2016 was snelheid mede verantwoordelijk voor 24% van de verkeersdoden in het Verenigd Koninkrijk. Het negeren van de snelheidslimiet is onwettig en mogelijk fataal. Een voetganger die wordt aangereden door een voertuig met een snelheid van 65 km/u zal in 90% van de gevallen het leven verliezen. Het risico daalt tot 50% wanneer het voertuig 50 km/u rijdt en tot slechts 10% wanneer het 30 km/u rijdt. Ons systeem geeft belangrijke waarschuwingen voor snelheidsbeperkingen.

Bekijk onze video om te zien hoe de waarschuwingen werken en neem vervolgens contact op met een Mergroup-vertegenwoordiger om te zien hoe u voordeel kunt halen uit onze systemen om ongevallen te voorkomen.

Related Posts

Plan een afspraak

Voer uw gegevens in, en wij contacteren je zo snel mogelijk!