Asset tracking of digitaal materiaalbeheer: hoe werkt het?

Asset tracking of digitaal materiaalbeheer: hoe werkt het?

Asset tracking, ook wel materiaalbeheer genoemd, wint terecht steeds meer aan populariteit. Hoewel het tracken en beheren van materieel vroeger een tijdrovende klus kon zijn, bestaan vandaag heel wat technologische systemen die het beheren van assets automatiseren. Zo wordt asset tracking een onmisbaar onderdeel voor bedrijven met waardevolle assets, zoals bouwmaterieel, dure machines of voertuigen. Materiaalbeheer laat u toe om in een oogopslag, altijd en overal, een overzicht te krijgen op waar uw materieel en assets zich bevinden. De nood aan realtime data en inzichten neemt immers voortdurend toe, om uw business — en die van uw klanten — zo efficiënt mogelijk te runnen.

Wat is asset tracking precies?  

Asset tracking, ook wel materiaalbeheer genoemd, is eenvoudigweg een methode om uw materieel te tracken. Dat kan op verschillende manieren (via gps, RFID of door barcodes te scannen), maar het doel is op elk moment de locatie van elke asset te weten. Asset tracking verzamelt bovendien nog veel meer data, zoals de status, beschikbaarheid, het onderhoudsschema en andere waardevolle informatie. Met het juiste trackingsysteem krijgt u een waardevol inzicht in alle beschikbare informatie rond uw materiaal. Dat is alles is in een muisklik beschikbaar via een desktop, tablet of smartphone.  
“Praktisch houdt asset tracking in dat u precies weet waar elk asset is en in welke staat het zich bevindt.“
  Bouwbedrijven weten dus bijvoorbeeld precies welk materiaal aanwezig is op welke werf, verhuurbedrijven zien in een oogopslag welke machines nog moeten worden teruggebracht en zelfs steden en gemeenten krijgen een beter inzicht in waar stadsmateriaal zich bevindt. Ontdek hoe De Meuter, marktleider in grond- en afbraakwerken zijn materialen digitaal beheert met Mergroup. Ook een stad of gemeente heeft doorgaans heel wat materiaal welke opgevolgd moet worden. Zo koos Stad Aalst ook voor Mergroup als meest kwalitatieve en gebruiksvriendelijke platform. Ook voor bijvoorbeeld ziekenhuizen is asset tracking een waardevolle tool. Om verlies of diefstal tegen te gaan krijgt waardevol of veelgebruikt materiaal een RFID-tag. Men kan dan snel zien waar het materiaal zich bevindt, of zelfs notificaties krijgen wanneer materiaal in de verkeerde plaats wordt opgeborgen.
Screenshot Mertrack materiaalbeheer
materiaalbeheer met MerTrack

Waarom is asset tracking belangrijk?

Een overzichtelijk beeld hebben op uw activa biedt onnoemelijk veel voordelen. Door digitaal te werken via een systeem als Mertrack behoudt u ook een accuraat archief van alle activa, wat een duidelijk beeld geeft over hoe elke asset ingezet wordt. Dat leidt tot tijdswinst en een efficiënter gebruik van materieel.

Minder administratief werk

Een slim systeem als Mertrack verzamelt automatisch alle relevante informatie rond uw materieel. U kunt snel en eenvoudig rapporten bekijken, planningen bijhouden, alerts en updates instellen, …

Verbeterde service voor klanten

Asset tracking betekent dat u altijd en overal weet wat u bezit en waar het zich bevindt. Communicatie met klanten – en werknemers – verloopt daardoor rechtlijnig en vlot. Via een digitaal systeem verwerkt u bovendien alle nodige formulieren digitaal.

Efficiënter materiaalbeheer

Digitaal materiaalbeheer betekent dat u frequente updates krijgt over de locatie en status van uw activa. Daardoor kunt u sneller reageren op opduikende problemen, efficiënter plannen en alle beschikbare middelen op de beste manier inzetten.

Betere planning en organisatie

Met een digitaal trackingsysteem kunt u eenvoudig de planning beheren: vooruitplannen, notificaties en reminders ontvangen, onderhoud en keuringen instellen, … U krijgt een eenduidig overzicht in uw materiaalbeheer, wat een vlotte, efficiënte opvolging toelaat.

Digitaal materiaalbeheer met RFID-tags

RFID (radio-frequency identification) is een manier om via radiosignalen een object te identificeren. RFID-tags zijn chips met een identificatiecode die op afstand kan worden gelezen, een soort van geavanceerde streepjescode. De chips zelfs zijn zeer klein, dus discreet en veilig. RFID-tags zijn handig om grote objecten te tracken, zoals containers, voertuigen en werf- of stadsmateriaal, maar ook te leveren pakketten kunnen getrackt worden. Het voordeel van RFID-tags is dat er ook informatie kan in worden opgeslagen. Omdat ze uitgerust zijn met bewegings- en temperatuursensoren zijn ze dus ook interessant voor temperatuurgevoelige assets, en uiteraard in het geval van diefstal. De RFID-tags op elke asset geven de locatie en gewenste data door, wat u vervolgens in een oogopslag op een kaart of in een lijst te zien krijgt. RFID draagt bij tot een geoptimaliseerde workflow, realtime inzicht in uw inventaris en helpt tijdverlies te minimaliseren.

Track and trace en digitaal materiaalbeheer combineren

Het softwareplatform van Mergroup combineert track and trace met digitale asset tracking. De tags die op het materiaal worden bevestigd, sturen hun data naar Mertrack. Daarop wordt niet alleen relevante informatie over uw materialen verzameld, maar krijgt u ook meteen een handige inventaris te zien. Administratief alleen al biedt de combinatie van asset tracking en track and trace een grote meerwaarde. Het resulteert in tijdswinst, maar ook in minder kosten. In een oogopslag kunt u eenvoudig de locatie en staat van uw materiaal opvolgen. Via slimme automatische notificaties krijgt u ook een overzicht over al uw assets, waardoor minder materiaal verloren gaat en er efficiënter wordt gewerkt.

Zin om de efficiëntie van uw onderneming te boosten?

Slimmer ondernemen met slimme technologie, daar geloven we sterk in. Ontdek hier wat asset tracking voor uw onderneming kan betekenen. Overtuigd? Neem gerust contact op. Bereken hier uw ROI

Plan een afspraak

Voer uw gegevens in, en wij contacteren je zo snel mogelijk!