Ecodriving

Ecodriving

Aandacht voor energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid wordt steeds belangrijker. Dat weten ook bedrijven met een aanzienlijk aantal wagens in hun fleet. Gelukkig zijn er heel wat eenvoudige zaken die transportbedrijven, maar ook bouw-, verhuur- of taxibedrijven, kunnen doen om ecologischer te rijden. Eco-driving is de meest effectieve manier om energiezuinig te rijden en zo te besparen op brandstof. Bovendien betekent ecodriving ook een veiligere rijstijl. Ontdek in dit artikel meer tips om kosten te besparen en tegelijk vervuiling terug te dringen.

Wat is ecodriving?

Het uitgangspunt van ecodriving is op een zodanige manier rijden dat u niet alleen verkeersveiliger rijdt, maar ook brandstof bespaart en op die manier dus ook minder CO2 uitstoot. Het principe rust op defensief en anticiperend rijden. Dat kan al heel eenvoudig door op enkele zaken te letten tijdens het rijden: tijdig naar een hogere versnelling schakelen, een constante snelheid behouden, tijdig gas lossen wanneer het verkeer vertraagt en zo veel mogelijk op de motor remmen.

Voordelen van ecodriving

 • Minder kosten voor brandstof, onderhoud en herstelling
 • Langere levensduur van het voertuig, door minder slijtage van motor, remmen en banden
 • Vermindert stress in het verkeer en verlaagt dus ook de kans op ongevallen
 • Veiliger
 • Geen tijdverlies
 • Beter voor milieu en klimaat
 • Beperkt geluidsoverlast
Ecodriving heeft dus heel wat voordelen, vooral wanneer slim ingezet in combinatie met track & trace.

Tips en tricks om ecologischer te rijden

Bedrijven met een eigen vloot kunnen makkelijk hun steentje bijdragen door de voertuigen optimaal in te zetten. Dat begint bij ze technisch in orde te houden, bijvoorbeeld door regelmatig de bandenspanning te controleren. Banden met een te lage druk verslijten sneller. Ook de chauffeurs zelf kunnen eenvoudig milieuvriendelijker rijden door een aantal gouden regels te volgen:
 • Anticiperen: rij defensief en schat het verkeer in voor u reageert. Probeer een constante snelheid aan te houden en tijdig te schakelen naar een hogere versnelling.
 • Rem op de motor waar mogelijk.
 • Beperk het gebruik van energievreters, zoals de airco of zetelverwarming.
 • Wanneer u langer dan 20 seconden moet stilstaan, bijvoorbeeld aan een overweg, schakelt u de motor het best uit.

Ecodriving en track & trace

Ecodriving is een eenvoudige manier voor elke automobilist om te besparen op kosten én op uitstoot. Voor bedrijven met een fleet kan ecodriving echter ook een heel nuttige tool zijn, die inzicht geeft in het rijgedrag van chauffeurs, maar ook helpt bij het beheer van uw voertuigen. Eco-drive is dus altijd een goed idee, zowel vanuit een ecologisch als economisch standpunt. Ecologisch rijden betekent immers ook zuiniger rijden. Minder brandstofverbruik? Minder brandstofkosten. Een slimme track-and-tracetool geeft u nog veel meer mogelijkheden om eenvoudig kosten te verlagen terwijl u zorg draagt voor het milieu. Zo kunt u met Mertrack realtime uw voertuigen tracken. Dat geeft meteen inzicht in de afgelegde routes en afstanden, het rijgedrag van chauffeurs en verplaatsingsduur. Daardoor kunt u te allen tijde bijsturen en uw voertuigen én chauffeurs optimaal inzetten. ecodriving en track-trace-voertuigen U kunt snel:
 • De efficiëntste route uitstippelen.
 • Eenvoudig verplaatsingsvergoedingen berekenen.
 • Chauffeurs handig omleiden bij verkeershinder,…
Het systeem houdt ook bij wanneer voertuigen toe zijn aan onderhoud en geeft u tijdig een notificatie. In combinatie met een track-and-tracetool zoals Mertrack beheert u dus op een slimme, eenvoudige manier uw gehele fleet in een oogopslag, om zo uw voertuigen optimaal in te zetten. Mergroup levert de hoogste kwaliteit op de eenvoudigste manier. Track & trace geeft u de mogelijkheid om vanop afstand uw vrachtwagens en bestelwagens te monitoren. Verzamel data zoals rijstijl, brandstofverbruik, vocht- en temperatuurniveaus en volg ook beveiliging, rijtijden en bonnen op, alsof u er zelf bij bent. Meer weten over hoe ecodriving in zijn werk gaat voor uw bedrijf? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of bereken hier uw ROI en ontdek een goed track-and-tracesysteem u opbrengt. Bereken hier uw ROI
Related Posts

Plan een afspraak

Voer uw gegevens in, en wij contacteren je zo snel mogelijk!